Indlæg

Sådan skriver du en god pressemeddelelse

”Nu har vi fået et nyt, megaspændende produkt på hylderne. Hvorfor vil medierne så ikke omtale det?” Sådan skriver du en god pressemeddelelse; læs mere nedenfor. 

Produktet, hvad enten det er et en vare, en ny service eller et nyt agentur, betyder uden tvivl meget for din forretning, så selvfølgelig synes du, at det er værd at omtale.

Så du sender en pressemeddelelse ud til en masse medier – og intet sker. Hvorfor? Medierne vil svare, at de får hundredvis af pressemeddelelser hver dag. Og at de ikke er sat i verden for at hjælpe dig med at sælge dine produkter eller ydelser. Hvis du vil sælge, må du købe – annonceplads.

Sæt ansigter på

Kan du levere en interessant historie sammen med nyheden om dit nye produkt, har du en langt bedre chance for at komme gennem mediernes filter. Og dermed ud til deres brugere og dine potentielle kunder.

Hvilken forskel gør din ydelse? Hvordan hjælper den mennesker? Sæt et ansigt på: Få en person, som selv har prøvet ydelsen, til at fortælle historien. Eller det produkt, I har udviklet. Sæt et ansigt på: Hvem fik ideen? Hvem kommer produktet til at gøre en forskel for?

Husk foto

Medier tænker i billeder, så sørg også for, at der er gode fotos til din historie. Og igen – med mennesker på. Det kan godt være, at det er produktet, der er det spændende for dig, men så lad nogle personer vise, hvad produktet kan.

Lad være at overdrive

Du synes sikkert, at dit produkt er Guds gave til menneskeheden. Det er det måske også. Men hold alligevel igen med superlativerne. Hvis pressemeddelelsen lugter for meget af salg, er den allerede på vej i papirkurven. 

Og en god overskrift

Når du mailer en pressemeddelelse, skal du fange interessen hos de journalister, der sidder på redaktionerne. Så giv din pressemeddelelse en overskrift, der dækker indholdet, men også viser, at denne mail at værd at se nærmere på.

Brug derfor også overskriften i mailens emnelinje i stedet for at skrive ”Pressemeddelelse”. Og er det et bestemt geografisk område, du gerne vil have din nyhed ud i, så få også gerne et stednavn med i emnelinjen.

Eller skal du give historien til kun ét medie?

Vi journalister elsker at komme først med nyhederne – at bringe en solohistorie. En pressemeddelelse er per definition sendt ud til en række medier. Alene det kan få nogle journalister til rynke på næsen og rulle videre i maillisten.

Tænk over, om din nyhed måske er bedst kun at give til ét medie: Det lokale dagblad eller ugeavis, et fagblad, måske regional radio eller tv. Og husk at få sagt, at dette medie er det eneste, du sender til. Så er chancerne for omtale af din gode historie steget betragteligt.

Sæt din pressemeddelelse i Besked-feltet – ikke som vedhæftet fil

Du kan også gøre tilværelsen lidt nemmere for modtageren af din pressemeddelelse ved at sætte hele teksten ind til sidst i besked-feltet i din mail. Så kan journalisten straks vurdere, om historien er værd at gå videre med. Det er nemmere, hurtigere og mere sikkert, end hvis han eller hun først skal til at åbne en vedhæftet fil.

Sæt navne på billederne

Fotos kan du selvfølgelig vedhæfte, men sæt gerne kopier af billederne ind nederst i din tekst – også gerne med forslag til billedtekster. I hvert fald skal du skrive, hvem personerne på billederne er.

Nævn også gerne, hvem der har taget billedet – og skriv, at det frit kan anvendes sammen med pressemeddelelsen. Så ved mediet, at der ikke bliver problemer med ophavsretten.

Se nogle af de fotos, jeg har taget til pressemeddelelser.

Husk at opgive kontaktperson

Slut pressemeddelelsen af med at oplyse navn og mailadresse på den person, som kan give yderligere information, hvis mediet gerne vil vide mere.

Se pressemeddelelse, som jeg har skrevet for Høje Taastrup Fjernvarme og Nordea.